PIJNBESTRIJDING

De behoefte aan pijnstilling verschilt per vrouw en per bevalling. Dit komt doordat elke bevalling anders verloopt en de ernst van de pijn verschillend wordt ervaren. Ontspanning en vertrouwen hebben een pijnstillend effect, terwijl angst en spanning de pijnbeleving kunnen verergeren.
In het Geboortecentrum Amersfoort maken we gebruik van zo natuurlijk mogelijke en veilige vormen van pijnstilling.

WARM BAD OF MASSAGE

In warm water voel je je lichter en meer ontspannen. In beide geboortekamers is een bevalbad aanwezig voor ontspanning tijdens het opvangen van weeën. Bij gebruik wordt een kleine financiële bijdrage (€ 75,-) gevraagd voor de persoonlijke wegwerp inleghoes en slangen die in het bad worden gebruikt omwille van de hygiëne.

Indien je hiervan gebruik maakt, dan ontvang je hiervoor een aparte factuur. 

GEBOORTE TENS

De TENS geeft via elektrodes (draadjes die met plakkers op bijvoorbeeld je rug worden geplakt) kleine stroomstootjes. Dat geeft een pikkelend of tintelend gevoel, vergelijkbaar met koude handen die gaan tintelen als ze weer warm worden. De stroomstootjes onderbreken de pijnprikkel van de wee en stimuleren tegelijk de aanmaak van je lichaamseigen endorfine (een pijnstillend hormoon).
Je bedient het apparaatje zelf, wat je een gevoel van controle kan geven. In het Geboortecentrum Amersfoort zijn TENS apparaatjes aanwezig, die je kosteloos kunt gebruiken.

LACHGAS

Je krijgt lachgas in combinatie met zuurstof via een mondneusmasker. Je doet een kapje over je neus en mond en haalt rustig adem. Bij inademing ontstaat een bewustzijnsdaling die ervoor zorgt dat je wat doezelig wordt en beter kunt ontspannen. Lachgas werkt snel, doordat het via de longen meteen wordt opgenomen in het lichaam. Het werkt ook snel weer uit als je stopt met het inademen van lachgas. De verloskundige houdt uiteraard in de gaten of je het lachgas goed gebruikt. Voor lachgas geldt dat je dit alleen kunt krijgen als je verloskundige ervoor geschoold is. Als er tijdens de bevalling een medische reden is om het verdere verloop van de baring over te dragen aan de gynaecoloog, stopt de toediening van lachgas. Bij de gynaecoloog is er geen mogelijkheid om lachgas te gebruiken.

TOCH MEER NODIG?

Soms is er echter meer nodig. Als een van de voorgaande vormen van pijnbestrijding voor jou niet toereikend zijn, zal de bevalling worden overgedragen aan de gynaecoloog. Voor een behandeling met medicijnen, zoals een ruggenprik, is de anesthesist nodig en word je doorverwezen naar de
gynaecoloog. 
 
Voor meer informatie over pijnbestrijding tijdens de bevalling kun je bij je eigen verloskundige terecht. Op Bevallingspijn.nl en KNOV.nl is ook meer informatie te vinden over pijnbestrijding.

PATIENTNUMMER

Ben je van plan te bevallen in het Geboortecentrum Amersfoort? Dan vragen we je jezelf in te schrijven bij het Meander Medisch Centrum je krijgt dan een patiëntnummer. Dat wordt gebruikt als je in het Geboortecentrum komt om te bevallen.

Ben je al bekend bij het Meander Medisch Centrum en heb je dus al een patiëntnummer? In dat geval hoef je niets te doen. Neem wel je legitimatiebewijs mee als je naar het Geboortecentrum komt.

Sta je nog niet ingeschreven?
Geef dan telefonisch je gegevens door aan het Meander Medisch Centrum voor een voorlopige inschrijving. Doe dit voor je bevalling. Op een later moment moet je je inschrijving definitief maken. Pas als je volledig ingeschreven bent, kan de zorgverzekeraar de kosten dekken. Om je inschrijving af te ronden legitimeer je je bij de patiëntinschrijving van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Dat kan bijvoorbeeld voor of na je bevalling, of als je voor controle in het Meander Medisch Centrum bent. Neem je legitimatiebewijs mee.

Regel je voorinschrijving via telefoonnummer Meander Medisch Centrum
Geef de volgende gegevens door:

 • Je naam zoals op je identiteitsbewijs staat (voornaam, achternaam en voorletters)
 • Eventueel de naam van je partner
 • Je geboortedatum
 • Je burgerservicenummer
 • Geslacht
 • Adres (straatnaam, huisnummer, postcode en woonplaats)
 • Telefoonnummer
 • E-mailadres
 • Naam verzekering
 • Polisnummer
 • Naam huisarts
 • Naam apotheek